Netwerken is net werken

Sinds kort ben ik aangesloten bij een nieuwe netwerkclub, Talent Group Twente, een platform voor jong talent van 18 tot 35 jaar in de regio. Voor mij als twintiger dus een mooie, enthousiaste en leuke groep om mijn eigen netwerk uit te breiden. Maar waarom netwerken we eigenlijk?

Tijdens mijn studententijd werd het vaak gezegd: ‘begin nu alvast aan het bouwen van je netwerk, dat brengt veel in de toekomst’. Als student weet je vaak nog niet waar netwerken goed voor is. Je gaat wel naar zogenaamde netwerkbijeenkomsten en praat met mensen, maar het brengt nog niet veel op. Wat heeft het voor zin? Nou, veel! 

Onderhand weet ik, net als vele anderen: netwerken is belangrijk. Maar waarom precies?

De medaille heeft twee kanten

Iedereen kan wel een praatje maken met een ander. Maar succesvol netwerken is het zoeken, uitbreiden en uitbouwen van jouw eigen netwerk waar jij iets aan hebt! Hierbij kan je denken aan een netwerk die je verder kan helpen in je werk, carrière of privéleven. Echter is dat slechts één kant van de medaille van het succes van netwerken. Want netwerken bestaat uit geven en nemen. Het netwerk is niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander! Een echte wisselwerking dus: jij helpt de ander door de tip te geven voor die ene droombaan en een ander geeft jou net de tip over die ene contactpersoon om eens in gesprek te gaan bij die interessante prospect. Hoe tof is dat?

How to build a network
Natuurlijk heb je niet van de één op de andere dag een netwerk. Daar moet je aan bouwen en in investeren! Een aantal tips om van start te gaan:

 • Wat is je doel? Bedenk een plan voor jezelf. Weet waarom je wilt gaan netwerken. Dat kan natuurlijk van alles zijn! Een persoonlijk doel, een plan om de organisatie verder te brengen of om jouw onderneming uit te breiden bijvoorbeeld. Als je weet wat je wilt en daar met anderen over praat, komen informatie en contacten van je netwerkpartner vaak als vanzelf naar boven. 
 • Aan de slag! Ga eens kijken of er interessante seminars, congressen of netwerkclubs zijn waar je bij aan wil en kan sluiten. Of dat nou gaat om een wekelijkse ontbijtsessie met hetzelfde netwerk, een maandelijkse bijeenkomst gecombineerd met een sport zoals golf of voetbal of een eenmalig seminar waar je nieuwe mensen ontmoet. En.. wees proactief en wacht niet af. Dat brengt je namelijk niks. Gewoon doen!
 • Maak het leuk voor jezelf! Zorg ervoor dat je je goed voelt bij hetgeen wat je doet, dat jij energie krijgt om naar een sessie, congres of bijeenkomst te gaan. Dit zorgt ervoor dat je de volgende keer weer gaat, én met plezier.

Investeren kun je leren!
Oké, je bent begonnen aan het bouwen van jouw netwerk en de eerste contacten zijn gelegd. En nu? Nu is het zaak om de relatie te onderhouden. Het is geen kwestie van naar een bijeenkomst gaan, een praatje maken en iemand tot je netwerk rekenen. In een relatie moet je energie stoppen en tijd investeren. Als jij zorgt dat je van waarde bent voor de ander, zal dit zich vanzelf terugbetalen voor jou!

Foto: Barbara Trienen: https://www.barbaratrienen.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact