Het krachtige effect van salarisvermelding in vacatures

Blog Het krachtige effect van salarisvermelding in vacatures

Het vermelden van salaris in vacatureteksten is een onderwerp dat veel discussie oproept onder werkgevers. Waar recruiters overtuigd zijn van de voordelen, zien we ook werkgevers die terughoudend zijn vanwege mogelijke negatieve gevolgen. Zo zijn bezwaren die wijzelf regelmatig horen:

 • Het willen voorkomen van discussies onder medewerkers
 • Het niet willen uitsluiten van kandidaten als ze toch meer verdienen dan de salarisindicatie weergeeft

In deze blog delen we enkele interessante onderzoeksresultaten rondom dit onderwerp, de voordelen van het wél vermelden van salarisindicaties en wat terughoudendheid bij werkgevers kan voorkomen.

Onderzoeksresultaten

Allereerst tonen onderzoeken aan dat het vermelden van een salarisindicatie in vacatures significant positieve effecten heeft:

 • Volgens Indeed leidt salarisvermelding tot maar liefst 45% meer sollicitaties
 • Desondanks meldt Jobdigger dat slechts 48% van de Nederlandse werkgevers salarisinformatie in hun vacatureteksten weergeeft

Een gemiste kans, want:

 • Salaris is voor het merendeel van de Nederlandse beroepsbevolking (55%) één van de belangrijkste pullfactoren bij het zoeken naar een baan, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group
 • Daarbovenop blijkt dat 78% van de kandidaten minder snel zullen reageren als er geen salaristransparantie is, 26% haakt af als er vaag over wordt gedaan en termen zoals “marktconform” of “concurrerend” worden genoemd. Tot slot haakt 22% van de kandidaten bij voorbaat al af als hier geen transparantie over is.

Transparantie & wederzijdse verwachtingen

Één van de belangrijkste voordelen van het vermelden van een salarisindicatie is het creëren van transparantie en het duidelijk definiëren van verwachtingen voor potentiële sollicitanten. Door een duidelijk en eerlijk beeld te geven van het beloningsniveau voor de functie, kunnen werkgevers onrealistische verwachtingen en teleurstellingen voorkomen, maar ook tijdsverspilling terugdringen. Bovendien trekt een specifieke salarisindicatie kandidaten aan die zich in die salarisrange bevinden en waarschijnlijk ook het vereiste ervaringsniveau hebben, waardoor de kans op het vinden van geschikte kandidaten wordt vergroot.

Imago van een organisatie

Eerlijk en open communiceren over salarisindicaties kan positief bijdragen aan het imago van een organisatie. Het toont waarde hechten aan eerlijke beloning, wat aantrekkelijk is voor potentiële collega’s. Zeker in een tijd waarin transparantie hoog in het vaandel staat, kan het bijdragen aan het imago van organisaties.

Concurrentievoordeel

In een competitieve arbeidsmarkt kan het vermelden van een salarisvoorstel een concurrentievoordeel opleveren. Niet alleen bevordert het reacties van kandidaten, maar het ontbreken ervan kan ertoe leiden dat concurrenten betere kandidaten aantrekken door concurrerende salarissen aan te bieden door het wel vermelden van deze informatie.

Conclusie

Het opnemen van een salarisindicatie in vacatureteksten heeft verschillende voordelen, zoals meer reacties van passende kandidaten, transparantie, het creëren van juiste wederzijdse verwachtingen, het bevorderen van het imago van een werkgever en het verkrijgen van een concurrentievoordeel. Ondanks deze voordelen blijkt dat veel werkgevers nog terughoudend zijn in het vermelden van salarissen.

Hoe om te gaan met negatieve gevolgen?

Laten we streven naar een eerlijker en transparanter beloningsbeleid en een werkcultuur waarin iedereen gemotiveerd is om bij te dragen aan gezamenlijk succes. Ga het gesprek aan met mensen wanneer je verschillen constateert en hanteer bovenal een eerlijk loongebouw. Zodat er geen afbreukrisico’s ontstaan in het behouden van collega’s. Wees helder over welke verantwoordelijkheden welke beloning met zich meebrengt. Met het afkoelen van de verhitting van de markt in vergelijking met vorig jaar, verschuift de aandacht naar binnen en komt meer focus te liggen op het behouden, leren en ontwikkelen van medewerkers. Werkgeverschap en werknemerschap gaan hand in hand. Eerlijke beloning is een goed begin, maar laten we ook inzetten op talentbehoud en medewerkerstevredenheid, anders blijft werving een gebed zonder eind.

Kortom, de voordelen liggen voor het oprapen. Laat je kans niet liggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact