Investeren in de talenten van medewerkers en teams

Mensen ontwikkelen zich het best, komen zelf in actie en zijn het meest betrokken als ze werk doen dat in lijn ligt met hun talenten, capaciteiten en competenties. Datzelfde geldt voor teams: teams zijn in balans als medewerkers hun talenten kunnen inzetten en elkaar aanvullen en stimuleren.
Verschillende onderzoeken laten zien dat medewerkers die hun talenten kunnen inzetten, meer plezier ervaren, productiever zijn, vitaler zijn en minder verzuimen.
Des te meer reden om actief aan de slag te gaan samen met medewerkers.
Elk mens heeft een behoefte om gezien en gehoord te worden voor wat hij of zij is. Ze zeggen niet voor niets: “wat je aandacht geeft, groeit”.
Aandacht kan je als werkgever of leidinggevende op veel verschillende manieren geven. Door regelmatig interesse te tonen in de medewerker, in zijn werksituatie maar ook privé-situatie. En door periodiek de tijd te nemen om stil te staan bij de loopbaan en ontwikkeling van de medewerker.

Regelmatig krijgt Eqib vragen van werkgevers (of medewerkers) die willen weten of een medewerker(s) meer potentie heeft. Bijvoorbeeld om leidinggevende te worden, of zich te ontwikkelen in een bepaalde richting. Ook krijgen we vragen over medewerkers die niet goed op hun plek zitten, maar waarbij de werkgever wel de potentie van de medewerker ziet.
Maar er zijn ook vragen over het functioneren van teams. Zo kregen we laatst een casus waarbij het team onvoldoende functioneerde en de leidinggevende de vinger er maar niet achter kreeg waar dat in zat. Of er was de casus waarbij een klein team wel goed functionerende individuen had, maar het geen echt team was met een goede samenwerking.

TMA

Voor dit soort vragen zetten wij vaak de Talent Motivatie Analyse (TMA) in, soms gecombineerd met een andere test.
De TMA is gebaseerd op positieve psychologie. Kandidaten maken online een TMA talentenanalyse waarmee 53 drijfveren, talenten en 53 competenties worden gemeten. Deze benadert mensen positief, is niet veroordelend en biedt veel inzicht in de persoonlijkheid van mensen. De TMA is geschikt voor elk functieniveau.
De TMA geeft naast inzicht in de talenten en competenties, ook zicht op de ontwikkelpotentie van de kandidaat en over de ideale werkomgeving, leer- en ontwikkelstijl. Ik hoor bijna altijd dat mensen de TMA en de uitgebreide rapportage én de uitleg c.q. interview met onze TMA professional, als een cadeautje ervaren. Het geeft inzichten en handvaten over wat je energie geeft, wat je energie kost en hoe je je werk zo kunt inrichten dat er flow kan ontstaan. Door alle medewerkers binnen een team de TMA in te laten vullen, kan er een uitgebreide teamanalyse worden gemaakt.

Inzicht in de sterke kanten en de valkuilen van het team

Zo geven we zowel voor de leidinggevende en teamleden zelf meer duidelijkheid over de sterke kanten en valkuilen van het team. Mijn ervaring is dat dit woorden geeft aan wat er goed en niet goed gaat en mogelijkheden om het met elkaar te bespreken en te verbeteren. In de twee eerder genoemde cases gaf het een gevoel van opluchting: “nu weten we waar we elkaar in de valkuil drukken en welke talenten we vanuit het team wél kunnen gebruiken om verder te komen”. Door te kijken wie elkaar aanvullen in talenten (maar waar ook snel allergie kan ontstaan!), ontstaat er begrip en respect voor elkaars talent.
Vervolgens kan je als begeleider of coach van het team veel sneller schakelen en stappen maken doordat je weet aan welke knoppen je moet draaien om verder te komen in de teamontwikkeling.

We leven nu in een roerige tijd, waarbij we elkaar bijna niet meer live ontmoeten. Gelukkig kan de TMA volledig online afgenomen worden. Het interview / terugkoppeling vindt plaats via beeldbellen. Ook voor ons even wennen, maar dit verloopt prima. De TMA kan dus ook uitstekend op (grote) afstand afgenomen worden. Wil jij meer weten over de TMA en wat deze voor jouw team kan betekenen? Neem dan vooral contact op met mij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact