Leg eerst een fundament en ga dan pas bouwen… samen met je team.

Vele organisaties zijn ooit ontstaan op basis van een creatief idee. Een ondernemer heeft een vernieuwend idee, ingegeven door nieuwe technologie, of een behoefte in de markt en gericht op snelle groei. De organisatie groeit door; van pionieren naar standaardiseren. Deze groei gaat uiteraard ook gepaard met groeipijnen, niet alleen qua omzet maar ook qua bezetting. Medewerkers groeien door en raken mogelijk op een gegeven moment uitgekeken en gaan op zoek naar een ‘functie elders’. Wat kun je als organisatie doen om werknemers te binden en boeien al surfende op de groeigolven van een organisatie?

Pionieren is verkennen, uitdagen en vooral weinig bureaucratie. Deze focus om de markt te veroveren met een creatief idee, dienstverlening of product is nodig maar gaat vaak ook ten koste van het stellen van enkele kernvragen. Kernvragen zoals het waarom, waartoe en waarheen (wat is de visie van de organisatie) en hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers dé ambassadeur worden van mijn missie?

Echter is deze fase essentieel voor het ontwikkelen van het fundament van jouw organisatie. Samen met je werknemers bouw je het fundament uit tot een volledig huis. Dit doe je het effectiefst door hierbij rekening te houden met de talenten en motivaties van jouw werknemers en vooral doe je dit samen. Door je medewerkers mede-eigenaar te maken van het te bouwen huis versterk je de betrokkenheid en staat de structuur ook als een huis. Uit onderzoek is ook gebleken dat organisaties die veel investeren in werknemersbetrokkenheid, hun inkomsten 2,5 keer zo snel zien groeien dan organisaties die hun personeel minder betrokken laten zijn bij het leggen van dat fundament (Hoe Houd Je Medewerkers Betrokken Als Je Bedrijf Snel Groeit?, n.d.).

Een ander essentieel punt is de betrokkenheid van HR. Nog te vaak zien organisaties de afdeling HR als een ‘moetje’ en iets wat geld kost en weinig oplevert. Het tegenovergestelde is waar, juist HR is dé aandrijving van de organisatie om de betrokkenheid van de werknemers te behouden en te versterken. Gebrek aan betrokkenheid is namelijk een belangrijke factor waarom personeel op zoek gaan naar een andere werkgever (5 Redenen Waarom Personeelsverloop Bij de Organisatie Hoog Is, n.d.). Maar hoe zorg je voor betrokken werknemers? Dit begint al bij een goede onboarding om de nieuwe werknemers onderdeel te maken van het fundament van de organisatie. Hierin speelt HR ook een belangrijke rol.

Maar niet alleen HR, ook de ‘eindbaas’ en de managers hebben een doorslaggevende taak in het proces van zorgen voor betrokken medewerkers. Dit vraagt leiderschap en een andere manier van communiceren. Slecht leiderschap staat dikwijls garant voor lage productiviteit, sky high verzuim en een hoog verloop. Slecht leiderschap’ is niet gelijk ‘de bulderende manager, die een afdeling een ‘oppepper’ wil geven. Maar meer een gebrek aan eerlijkheid, duidelijkheid, empathie, onderwaardering en vooral een gebrek aan betrokkenheid bij de medewerkers.

Maak jouw medewerkers ambassadeurs van de missie en visie van de organisatie.

Er is geen heilige graal, geen vastomlijnde paadjes hoe je jouw medewerkers betrokken maakt bij de organisatie. Iedere organisatie is anders en dus uniek. Ga vooral de gesprekken aan met de ‘benen op de tafel’, en blijf bewust van de ontwikkelingen in de organisaties en bij de werknemers zelf.

“Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mannen en vrouwen bij elkaar om hen bevelen te geven, om ze elk detail uit te leggen, om ze te vertellen waar ze alles kunnen vinden. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee.” – Antoine de Saint-Exupéry

Bronnen

5 redenen waarom Personeelsverloop bij de organisatie hoog is. (n.d.).

Hoe houd je medewerkers betrokken als je bedrijf snel groeit? (n.d.).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact