Durf jij de stap te zetten?

Wanneer is het een goed moment om op zoek te gaan naar een andere baan? Stoppen op je hoogtepunt of op het moment dat je er echt niets meer aan vindt en wanhopig probeert weg te komen? Dat mag iedereen natuurlijk zelf beslissen, maar mijn advies is altijd: wacht niet te lang!

ZOEK JE EEN BAAN OF DÉ BAAN?

Als mensen van baan veranderen is er altijd sprake van twee type motivatoren die ons gedrag bepalen: de Exit-motivatie (wat maakt dat ik weg wil bij mijn huidige werkgever?) en de Intrinsieke motivatie (wat dient de nieuwe job jou te moeten bieden?).

Té lang wachten betekent vaak dat de Exit-motivatie leidend wordt in het bepalen van jouw vervolgstappen en de keuzes die je maakt. Vaak leidt dit niet tot de beste beslissingen en kies je dus de verkeerde vervolgstap. Dit leidt opnieuw tot ontevredenheid en dan zit je binnen no-time weer in dezelfde situatie als pakweg een jaar eerder.

MAAK EEN PLAN

Een nieuwe baan zoeken is tijdrovend en kost een boel energie. Eind 2018 stonden er 264.000 vacatures open in Nederland. En dan hebben we het nog niet over het aantal vacatures dat niet gepubliceerd wordt en “onder water” ingevuld worden. Kortom: de keuze is reuze en dat maakt het niet altijd gemakkelijker.

Tip 1: Neem een beslissing

Op zoek gaan naar een nieuwe baan kost tijd en energie en vraagt veel van een sollicitant. Daarom is het belangrijk om vastberaden en daadkrachtig te werk te gaan. Dat begint met het nemen van het besluit: “de tijd is gekomen om verder te gaan en ik ben bereid om daar tijd en energie in te investeren”

Tip 2: Maak een wensenlijstje

De kogel is door de kerk! Je hebt het (moedige) besluit genomen om de “veilige” haven achter je te laten en koers te zetten richting een nieuwe uitdaging. Cruciaal is vervolgens dat je een scherp en helder beeld hebt van hoe die nieuwe baan eruit moet komen te zien.

FUNCTIEKENMERKEN EN ORGANISATIEKENMERKEN

Werk voor jezelf op papier uit aan welke eisen de vervolgstap moet voldoen. Splits dit op in functiekenmerken (welke taken/verantwoordelijkheden/bevoegdheden zoek ik?) en organisatiekenmerken (cultuur, omvang organisatie, sector, reisafstand etc.). Door hier goed over na te denken en het uit te splitsen zorg je ervoor dat je jouw spaarzame “sollicitatie-tijd” ook nuttig besteedt.  Een leuke functie binnen de verkeerde omgeving gaat niet werken en andersom, de verkeerde job in een leuk bedrijf, is ook vaak geen lang en gelukkig leven beschoren.

Tip 3: Breng je netwerk in kaart

De snelste en oudste weg naar die nieuwe baan is het via-via-circuit. Jouw doel is zo vroeg mogelijk in beeld komen bij die gewenste werkgever en de snelste en beste weg is via een gemeenschappelijk netwerkcontact. Maak een lijst (echt, uitwerken op papier is een must) van mensen die je kent (familie, vrienden, kennissen, buren, collega’s, oud-collega’s, verengingsgenoten, leveranciers, klanten etc.). Je zult versteld staan over het aantal mensen dat je tot jouw netwerk kunt rekenen.

Gebruik je parate kennis, aangevuld met bijvoorbeeld LinkedIn, om in kaart te brengen waar de mensen in jouw netwerk nu werkzaam zijn. Het vergelijken van deze netwerklijst met jouw wensenlijstje omtrent organisatiekenmerken (stap 2) gaat voor onverwachte kansen zorgen! Dan kom je er ineens achter dat jouw oud-collega die je uit het oog verloren was, nu werkzaam is binnen een organisatie waar jij graag voor zou willen werken!

“GUN DE ANDER HET PLEZIER OM JOU TE HELPEN!”

Veel mensen vinden het lastig om vervolgens hulp in te roepen van die interessante netwerkcontacten. “Ik wil mensen niet lastigvallen” of “Waarom zou diegene mij willen helpen, daar heeft hij/zij toch geen belang bij?”
Mensen helpen andere mensen, omdat het ze een goed gevoel oplevert! Helpen doe je dus eigenlijk voor jezelf en daarna/tegelijkertijd voor de ander. Probeer eens op die manier naar een hulpverzoek te kijken en wees versteld van het aantal mensen dat je gaat helpen!

Tip 4: Schakel een goed bureau in

Omdat het zoeken en vinden van een nieuwe baan veel tijd en energie kost, is het raadzaam om de hulp van professionals in te roepen. Hier komen de recruitmentbureaus goed van pas. Zij vertegenwoordigen een flink aantal organisaties in hun zoektocht naar nieuwe medewerkers en hebben dus een direct belang bij het aangaan en onderhouden van contacten met kandidaten. Wees kritisch op de bureaus die je wilt inschakelen: het meest effectief is om aan te sturen op een kennismakingsgesprek.

OPRECHTE INTERESSE VS “STUUR JE CV MAAR EN WE BELLEN ALS WE IETS HEBBEN”

Een bureau dat alleen maar interesse in jou heeft op het moment dat er morgen een vacature mee ingevuld kan worden, zou ik links laten liggen. Hoe kunnen zij jou goed begeleiden richting de juiste loopbaanstap, louter op basis van een stukje papier?
Gelukkig zijn er ook een paar goede bureaus die wel bereid zijn om proactief met kandidaten in gesprek te gaan. Ik ken er tenminste 1

Tip 5: Plan je sollicitatieactiviteiten

Solliciteren is dus een tijdrovend en inspannend klusje en dat betekent dat je focus zou moeten hebben. Ik adviseer mensen om deze activiteiten te plannen op een vast moment in de week, bijvoorbeeld een avond of moment in het weekend. Je blijft zodoende actueel op de hoogte van de nieuwste banen zonder dat je dagelijks tijd gaat besteden aan vacature-sites en vacature-alerts.

Tip 6: Wees geduldig

Precies de reden om op tijd te beginnen met de zoektocht naar een nieuwe job! Het kan namelijk wel even duren voordat dé baan voorbijkomt. Minimaal een aantal maanden en in veel gevallen soms wel een jaar is mijn ervaring. Geduldig zijn en focus houden is dan hét geheim.

Tip 7: Have fun!

Solliciteren is naast tijdrovend en inspannend ook leuk! Je verdiept je in jezelf, in andere mensen en organisaties en dat heeft een prikkelende uitwerking. Je ontdekt misschien nieuwe aspecten aan jezelf en je leert nieuwe mensen en nieuwe organisaties kennen.  Omarm de spanning die er soms bij komt kijken en realiseer je dat afwijzingen onderdeel van het spelletje zijn!
Ik hoop dat ik je wat bruikbare tips heb kunnen geven en wens je veel succes en plezier toe in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact