Leer je kandidaat al wandelend kennen!

Een creatieve manier van kennismakingsgesprekken.

Wie de afgelopen weken in de buurt van KLK Kolb in Delden liep, heeft hem misschien wel zien rondlopen. Raymond Bouwmeester heeft de afgelopen periode al vier sollicitatiegesprekken lopend gehouden. Een creatieve oplossing van één van de beperkingen van de huidige tijd.

Wat een ontzettend leuk initiatief Raymond. Waarom hebben jullie ervoor gekozen om de gesprekken niet via de veelgebruikte methode van beeldbellen te doen maar juist op deze manier?

Beeldbellen gebruiken we gedurende de procedure ook. Hier zijn we al wel aan gewend, doordat we soms ook internationale vacatures hebben. Dan is het praktisch om een eerste ronde via beeldbellen te doen. Maar we merken dat er ook bij de kandidaten de behoefte leeft om elkaar echt te ontmoeten. Zowel de kandidaat als wij als werkgever hebben de intentie om zich voor een langere termijn aan elkaar te binden. Dan is het fijn om elkaar even goed in de ogen te kijken. Ik denk ook dat ons gedrag wordt beïnvloed door het beeldbellen, onbewust zet je je toch op een bepaalde manier neer. Dat is minder als je elkaar echt ontmoet. En dat blijkt helemaal tijdens een wandelgesprek.

Hoe bevallen deze wandelgesprekken?

Deze zijn goed bevallen, door mij maar uit de feedback blijkt dat de kandidaten het ook een hele prettige manier vonden om de gesprekken te voeren. In deze tijd van beperkende maatregelen vinden de kandidaten het sowieso fijn dat er een gesprek kan plaatsvinden. Daarnaast werkt het volgens mij ook ontspannend voor de kandidaat. Een sollicitatiegesprek blijft toch spannend.

Wat ik vooral leuk vond om te zien is dat de ene kandidaat zich echt ‘gekleed’ had op een wandeling en de ander niet of veel minder. Ik kan me dat ook heel goed voorstellen. Je weet als kandidaat toch niet helemaal wat je moet verwachten. Daaruit kun je wellicht al wat zien over hoe iemand met nieuwe situaties omgaat. Hoewel ik het ene niet beter vind dan de andere. Het is gewoon een andere manier van er mee omgaan.

Merk je verschil tussen de ‘normale’ gesprekken en de wandelgesprekken? Levert deze vorm van gesprek voeren bijvoorbeeld ook voordelen op?

Voor mij is het te vergelijken met het ‘afwas effect’. Als je naast elkaar staat af te wassen, kijk je elkaar niet veel aan. Daardoor ben je over het algemeen wat vrijer in wat je bespreekt. Het is ook niet erg dat er stiltes vallen en woorden worden minder gewogen. Je merkt ook dat het denken wat meer ‘out-of-the-box’ is. Het lijkt er ook op dat je door de extra zuurstofopname veel attenter bent en daardoor kan het gesprek zich heel levendig ontwikkelen. Door de relatieve openheid tijdens zo’n gesprek kom je volgens mij sneller tot de kern. Het is dus ook nog eens zeer efficiënt.

Is deze vorm van mensen leren kennen voor een nieuwe baan een blijvertje?

Ja, dat denk ik zeker. Misschien niet voor elke functie. Soms is een andere vorm nuttiger. Hangt misschien ook samen met de functie. Een procesoperator heeft er meer belang bij om de fabriek te zien. Dat is in ons geval overigens ook een hele wandeling. Daar waar het passend is zullen we het zeker blijven doen.

Deze wandelgesprekken passen ook nog eens heel goed bij ons Duurzame Inzetbaarheidsprogramma. Ook daarin is er veel ruimte voor bijvoorbeeld wandelen. Dus hiermee hebben we dat mooi aan elkaar gekoppeld.

Zijn er dingen waar je rekening mee houdt tijdens deze wandelingen in de publieke ruimte?

Wij hebben het geluk in het buitengebied van Delden te werken. Tijdens de wandeling kom je dan erg weinig mensen tegen. Dat komt ook goed uit, omdat je nu ook 1,5 meter afstand moet houden. Wellicht praat je dan ongemerkt iets harder. Het was in ieder geval niet nodig om terughoudend te zijn. Mocht je wel iemand tegenkomen, is een korte spreekpauze ook niet erg als je wandelt. Dan kun je je gedachten even ordenen.

Ben je nog tegen (niet letterlijk bedoeld ????) dingen aangelopen tijdens de wandelgesprekken of heb je andere tips voor werkgevers die ook op deze manier hun kennismakingsgesprekken willen gaan doen?

Ik ben zelf gewend om aantekeningen te maken tijdens een gesprek, dat is tijdens een wandelgesprek niet mogelijk. Wanneer je meerdere kandidaten achterelkaar spreekt, is het raadzaam om direct na het gesprek tijd in te ruimen om de gespreksreflectie vast te leggen. Verder moet je wandelen zelf ook leuk vinden. Als je drie kandidaten op een dag spreekt, ben je wel bijna drie uur aan het wandelen op zo’n dag. Het is dus raadzaam om deze werkwijze niet voor een eerste ronde te gebruiken. Check vooraf ook even of de kandidaat wel in staat is om te wandelen. Zelf had ik enorm geluk met het weer, dat kan ook anders zijn….

Nu is heel Nederland zo veel mogelijk aan het thuiswerken, dit heeft uiteraard ook gevolgen voor het onboardingsproces van een nieuwe medewerker. Hoe is KLK Kolb van plan dit op te pakken?

Dit vraagt zeker heel veel flexibiliteit van zowel de nieuwe collega als de rest van de organisatie. We maken veel gebruik van beeldbellen, een intern narrow casting systeem, intranet en een e-learning omgeving om de onboarding te ondersteunen. We hebben onlangs een aantal procesoperators aangenomen die hun werkplek pas zullen zien op hun eerste werkdag. Door de intern geldende maatregelen was een rondleiding niet mogelijk. Dat zij het toch aandurfden om ja te zeggen tegen ons voorstel, getuigd wat mij betreft van veel vertrouwen in mijn collega’s waarmee ze gesproken hebben. Met behulp van beeldmateriaal hebben zij de fabriek laten zien en uitgelegd hoe e.e.a. in zijn werk gaat. De gesprekken hebben ook plaatsgevonden in aangepaste ruimtes, zodat aan de 1,5 meter afstand voldaan kon worden. Ook in de komende tijd zal het nog veel van onze creativiteit vragen. Innovatie is een van onze kernwaarden. In deze periode kunnen we laten zien dat we die waarde ook op dit onderwerp naleven.

Heb je nog andere tips voor werkgevers die ook kennismakingsgesprekken op afstand moeten voeren?

Er kan veel meer dan je denkt binnen de beperkende maatregelen. Bij KLK Kolb, als chemisch bedrijf, doen we ons werk altijd alleen als het veilig kan, dat geldt ook voor deze situatie. Mensen zijn zeer begripvol wanneer een procedure wat langer duurt dan normaal, of dat ze vaker tijd in moeten ruimen voor een gesprek. Goede communicatie tijdens de procedure hierover is wel van belang. Misschien heb je in deze situatie juist wel meer contact met de kandidaten.

Wij hebben bij het inrichten van de procedure goed gekeken naar de functie en wat er passend is. En dat werkt voor ons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact