Vitaliteit nu en in 2030

In mijn vorig blog heb ik een kijkje gegeven in het werk van 2030. In dit blog kijk ik opnieuw naar de toekomst, maar nu gefocust op de gezondheid van de werknemers. Technologische ontwikkelingen en het zittend werken heeft een enorme invloed op de gezondheid. Want hoe hou je je personeel fit? Wat zijn de effecten van thuiswerken op de gezondheid? En wat doet de constante druk van sociale media en mails met een mens?

Moeten we altijd “aan” staan?

Gezondheid bestaat uit zowel fysieke als mentale gezondheid. Lang is de focus uitgegaan naar de fysieke gesteldheid van het personeel. Hier is de afgelopen jaren een kanteling in ontstaan. De effecten van de huidige manier van werken beginnen zichtbaar te worden. Meer dan de helft van Nederland heeft een zittend beroep waarbij ze afhankelijk zijn van een computer. Het gebruik van deze technologie leidt ertoe dat we altijd ‘aan’ staan. In het weekend nog even de mail checken, op vakantie toch nog een telefoontje plegen met een belangrijke leverancier. We zijn altijd met ons werk bezig. De constante stroom van inkomende Whatsappjes, mailtjes, LinkedIn verzoeken, telefoontjes. Er komt geen einde aan. Alleen al onze mobiele telefoon is overweldigend. Gemiddeld kijken we maar liefst iedere 12 minuten op onze telefoon en krijgen we 64 notificaties per dag.

Effecten van het mobiele tijdperk

Maar deze constante stroom aan informatie geeft ons de druk om alles te lezen en zelfs te beantwoorden. Wanneer krijgen medewerkers de kans om echt los te komen van het werk? En is dit tegenwoordig überhaupt nog wel mogelijk? De effecten van het altijd ‘aan’ staan beginnen duidelijk te worden. Zo nemen stress gerelateerde ziektes zoals diabetes, burn-out, eenzaamheid en hart- en vaatziekten steeds meer toe (Global trends to 2030: The Future of Work and Workplaces, 2018). In de Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld 75% van de ziektegevallen gelinkt aan de toenemende druk op de werkvloer (Walsh, 2018).

Door sociale media meer “druk” en toename van mentale klachten
Door sociale media wordt de druk om te presteren nog meer vergroot. Vooral onder studenten zijn de effecten hiervan zichtbaar. Ze bevinden zich in een competitieve omgeving en ervaren sterk de drang om de beste te zijn. Studenten worden zowel in het echte leven als online continue geconfronteerd met de hoogtepunten van medestudenten. Een semester in het buitenland, een bestuursjaar, een dubbele master, cum laude afstuderen, op sociale media worden alleen deze hoogtepunten benadrukt. Studenten leggen zichzelf en elkaar hiermee de druk op om alles te doen. Ze combineren een studie met een bijbaan, sport, stage, commissie en een druk sociaal leven. Maar wanneer is het genoeg? Dat bij jongere generaties burn-out klachten vaker voorkomen is terug te zien aan de cijfers. Van de werknemers tot 35 jaar is maar liefst 35% psychisch vermoeid, hierdoor hebben ze een verhoogde kans op een burn-out (Prins, 2020).

Work life balance

In mijn vorige blog kwam naar voren dat jongere generaties vrije tijd erg waarderen. De drang naar meer vrije dagen om bij te komen van de werkweek begint door te dringen in het bedrijfsleven. Sommige organisaties zijn al begonnen met een werkweek van 4 dagen. Achmea heeft bijvoorbeeld al een werkweek van maximaal 34 uur en ING experimenteert met ongelimiteerde vakantiedagen.
Tegen 2030 zullen het aantal organisaties met een 4 dagenlange werkweek, ongelimiteerde vakantiedagen en gezondheidsprogramma’s sterk zijn toegenomen (2020 Vision: Five predictions for workplace wellbeing in the future | Virgin, n.d.). Deze regelingen zijn bedoeld om de productiviteit te verhogen, het personeel te motiveren maar vooral om mensen gezond en gelukkig te houden. 

Nieuwe arbeidsvoorwaarden met meer “persoonlijke” aandacht misschien?
Op dit moment is het verschil tussen werk en privé lastig. Nog nooit hebben we zoveel gedeeld met onze collega’s. Naast de inrichting van het huis zien we ook huisdieren en kinderen voorbij komen tijdens videogesprekken. Nu zoveel mogelijk mensen vanuit huis werken en kinderen ook thuis moeten blijven, loopt werktijd en vrije tijd in elkaar over. Ook dit geeft druk en stress. Want hoe verdeel je je aandacht tussen je werk en de aandacht voor je kind? En wanneer neem je de tijd om te bewegen of te lunchen terwijl je dag grotendeels bestaat uit videogesprekken? Het afbakenen van tijden om te eten en te ontspannen brengt structuur aan in je dag, en geeft je de mogelijk om af te schakelen en te ademen. Virtuele vrijdagmiddag borrels helpen bij het creëren van een barrière tussen week en weekend. Plan met je afdeling een bingo, pubquiz of escape room. Dit is goed voor de teambuilding en het is een duidelijk en gezellig begin van het weekend.
Als (meer) thuiswerken het nieuwe normaal wordt kunnen werkgevers hier ook een rol in spelen. Bijvoorbeeld door arbeidsvoorwaarden in te richten met meer persoonlijke aandacht. Flexibelere uren, ingelaste pauzetijden en andere maatregelen om thuiswerken te faciliteren.

Meer tips voor effectief thuis werken? Bekijk dan het blog van Maaike 

Stimuleer bewegen | concrete tips

Voor de gezondheid is fysieke fitheid ook van belang. Hier kunnen werkgevers op inspelen doormiddel van beloningssystemen en het aanpassen van de werkomgeving. Mensen zijn competitief ingesteld, hier kun je gebruik van maken! Begin bijvoorbeeld met de afdeling een competitie met stappentellers, of kilometers op de fiets. Op de overwinning zou zelfs nog een prijs geplaatst kunnen worden. Bijvoorbeeld kaartjes of producten van een lokale non-profit organisatie. Zo steun je de regio ook weer.

Trampoline of schommel?
Veel bedrijven introduceren de mogelijkheid voor een sta-zit bureau, bureaufiets of een yoga bal. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! Ken je bijvoorbeeld de Swopper, die je bekken kantelt zodat je wel actief moet zitten? Er bestaan zelfs al bureautrampolines en voetschommels. De verwachting is dat het aanbod van deze apparaten alleen maar uit toeneemt door de groeiende aandacht voor de gezondheid van het personeel. Over tien jaar zien kantoren er waarschijnlijk heel anders uit. Zo is er veel meer actief kantoormeubilair te vinden. Misschien zitten we in 2030 allemaal aan een eigen bureau op 2 meter afstand van collega’s of zitten er schermen tussen zitplekken.

Snellere switch naar anders werken door Covid 19?
De komende tien jaar zal bepalend zijn wat betreft de balans vinden tussen het ‘aan’ staan en de tijd nemen voor je privé leven. Gaan de waarden en normen veranderen en laten we in 2030 allemaal onze werktelefoon thuis als we op vakantie gaan? De toekomst zal het uitwijzen. Maar iets meer stilstaan bij de balans tussen werk en privé kan nooit kwaad. De situatie rondom Covid 19 zal dit proces waarschijnlijk nog wel bespoedigen!


Bronnen:

2020 Vision: Five predictions for workplace wellbeing in the future | Virgin. (n.d.). Virgin. Retrieved April 28, 2020, from https://www.virgin.com/news/2020-vision-five-predictions-workplace-wellbeing-future?https://hrcommunity.foleon.com/hrcommunity/future-of-work-2030/utm_source=analytics&utm_medium=foleon&utm_campaign=fow_2030

Global trends to 2030: The Future of Work and Workplaces. (2018).

Prins, J. (2020). Forse stijging burn-out bij jongere werknemers. HR Community. https://hrcommunity.nl/2020/02/18/forse-stijging-burn-out-bij-jongere-werknemers-2/

Walsh, D. (2018). The Workplace Is Killing People and Nobody Cares. Stanford Graduate School of Business. https://www.gsb.stanford.edu/insights/workplace-killing-people-nobody-cares

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

    Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

    Wil jij meer weten?

    Neem contact met ons op.

    Hengelo
    Hazenweg 60
    7556 BM Hengelo
    Routebeschrijving
    074 349 40 74

    Deventer
    Keulenstraat 21
    7418 ET Deventer
    Routebeschrijving
    074 349 40 74

    Zwolle
    Grote Voort 207
    8041 BK Zwolle
    Routebeschrijving
    074 349 40 74

    Contact