Waarom inzetten op gelukkige medewerkers?

Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit: de sleutel tot gelukkige medewerkers

Op 20 maart, de Internationale Dag van het Geluk, staat het belang van geluk steeds meer in de schijnwerpers. Waar geluk vroeger als iets vaags of zweverigs werd beschouwd, is er dankzij de opkomst van de positieve psychologie nu een groeiende interesse voor dit thema. Niet alleen individuen, maar ook bedrijven zien steeds meer in hoe cruciaal werkgeluk is voor duurzame inzetbaarheid en vitaliteit.

Waarom investeren in vitale en gelukkige medewerkers?

De cijfers liegen er niet om: werkstress is de belangrijkste beroepsziekte in Nederland. Jaarlijks meldt 14% van de werknemers zich met burn-outklachten, en ongeveer 5% van de beroepsbevolking belandt hierdoor langdurig thuis. Een serieuze burn-out zorgt gemiddeld voor 242 dagen verzuim. De kosten voor verzuim door burn-out lopen jaarlijks op tot 1,8 miljard euro, en een zieke werknemer kost een organisatie al snel tussen de €200 en €400 per dag, aldus cijfers van CBS, TNO en ArboNed.

Een burn-out ontstaat door een combinatie van factoren, zoals emotionele uitputting, een cynische houding ten opzichte van werk en collega’s, en een verminderd gevoel van bekwaamheid. Wanneer er signalen zijn dat iemand richting een burn-out gaat, is het cruciaal om tijdig het gesprek aan te gaan en te kijken hoe de werkomstandigheden kunnen worden aangepast.

Focus verschuiven van gezondheid naar geluk

Veel bedrijven hebben in de afgelopen jaren geïnvesteerd in de gezondheid van hun medewerkers met het oog op het verhogen van de productiviteit en het verlagen van verzuim. Hoewel dit een stap in de goede richting is, zien we in 2023 en 2024 een duidelijke verschuiving naar de focus op werkgeluk. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat geluk leidt tot betere gezondheid, succesvollere prestaties, sterkere (werk)relaties en tevredenere klanten. Geluk is dus allesbehalve vaag – het is essentieel voor duurzaam succes.

Hoe werkgeluk bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid

Werkgeluk ontstaat wanneer medewerkers de kans krijgen om te groeien, zich gewaardeerd voelen en plezier halen uit hun werk. Door te werken aan wat ze echt leuk vinden en waar ze goed in zijn, voelen mensen zich meer betrokken en bevlogen. Dit resulteert niet alleen in minder stress en een lager risico op burn-out, maar ook in betere prestaties, een positievere werksfeer en tevredener klanten. Gelukkige medewerkers zijn veerkrachtiger en energieker, wat leidt tot lagere verzuimcijfers en hogere productiviteit.

Hoe creëer je werkgeluk en vitaliteit in jouw organisatie?

Het opzetten van een effectief programma voor duurzame inzetbaarheid en vitaliteit vereist een gestructureerde aanpak. Hieronder enkele stappen om dit succesvol te doen:

1. Behoeften en wensen inventariseren
Start met het onderzoeken van de behoeften van je medewerkers. Dit kan door middel van enquêtes of persoonlijke gesprekken. Focus hierbij op zowel fysieke gezondheid als mentale veerkracht, werk-privébalans en stressmanagement.

2. Draagvlak creëren
Betrek zowel het management als de medewerkers vanaf het begin bij het proces. Zonder enthousiasme en steun op alle niveaus zal een vitaliteitsprogramma minder effect hebben. Medewerkers moeten voelen dat het programma voor hen is, en dat ze er baat bij hebben.

3. Doelen stellen
Stel duidelijke, meetbare doelen vast. Denk aan het verlagen van het ziekteverzuim, het verhogen van werktevredenheid of het verbeteren van de fysieke en mentale fitheid. Deze doelen zorgen voor richting en maken de impact van het programma zichtbaar.

4. Vitaliteitsactiviteiten kiezen
Kies activiteiten die aansluiten bij de behoeften van je medewerkers, zoals sportprogramma’s, workshops over gezonde voeding, mindfulness-sessies, ergonomische aanpassingen of coaching op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

5. Communicatie en promotie
Zorg voor een goede communicatie over het vitaliteitsprogramma. Promoot de voordelen en maak het programma toegankelijk voor alle medewerkers. Regelmatige updates, inspirerende verhalen en succesverhalen kunnen de betrokkenheid vergroten.

6. Evaluatie en bijsturing
Evalueer het programma regelmatig en meet de voortgang door middel van enquêtes en het monitoren van gestelde doelen. Op basis van de resultaten kan het programma worden bijgestuurd om te blijven voldoen aan de veranderende behoeften van de medewerkers.

Conclusie: duurzame inzetbaarheid en vitaliteit leiden tot succes

Hard werken hoort nu eenmaal bij veel banen, maar het is essentieel dat medewerkers voldoende energie en veerkracht hebben om de werkdruk aan te kunnen. Door te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit, creëer je een gezonde en gelukkige werkomgeving. Gelukkige medewerkers presteren beter, ervaren minder stress en hebben meer plezier in hun werk. En uiteindelijk zorgt dit niet alleen voor tevreden medewerkers, maar ook voor een succesvollere organisatie.

Kortom, hard werken kan, zolang je de juiste energie en veerkracht hebt – en dat bereik je met gelukkige medewerkers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact