Zo bereid je je voor op de volgende stap in je carrière

25 november 2017

Heb je zin in een nieuwe uitdaging, omdat je het gevoel hebt dat je het maximale al hebt bereikt in je huidige werk? Of heb je juist besloten dat je carrière een geheel nieuwe wending nodig heeft? Op dat punt is het van belang dat je jezelf eerst een paar vragen stelt, voordat je de volgende stap gaat zetten en op zoek gaat naar een gloednieuwe baan die beter bij je wensen en behoeften past. Je wilt natuurlijk geen overhaaste beslissingen maken en er bijvoorbeeld na een aantal weken achter komen dat je nieuwe carrièreswitch toch niet helemaal bij je past. In dit artikel geven we je een aantal punten om over na te denken wanneer je voelt dat je toe bent aan een nieuwe stap in je carrière.

Neem een moment voor jezelf

Een nieuwe stap in je carrière maken heeft vaak gevolgen en door de negatieve stem in je hoofd lijken deze op het eerste gezicht vaak groter dan dat ze daadwerkelijk zijn. Neem even een moment voor jezelf om hierover na te denken en trek je even terug. Maak bijvoorbeeld een wandeling door het bos en zet je smartphone even uit. Vaak voert de negatieve stem in je gedachten de bovenhand: ‘wat als ik er na een tijd toch achter komt dat het niks is?’, ‘wat nou als ik minder ga verdienen?’. Wanneer je even je rust pakt en je gaat reflecteren op het feit waarom je ook alweer een volgende stap in je carrière wilt maken kom je vaak alleen uit op positieve dingen. Misschien is je motivatie wel dat je nu het gevoel hebt dat je een uitdaging in je werk mist. Of misschien wil je een compleet andere kant op, omdat je geen energie meer haalt uit het werk dat je nu doet.

Weet wat je wilt

Nu je weet waarom je iets wilt (je mist bijvoorbeeld een uitdaging in je huidige werk), is het nu tijd om je af te vragen wat je precies wilt. Welke functie heb je voor ogen? Hoeveel salaris wil je minimaal verdienen? In welke bedrijfscultuur wil je terecht komen? Allemaal vragen die je eerst zelf moet beantwoorden om zo helder mogelijk voor ogen te krijgen wat je precies wilt. Zo is het makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen kansen die jou niet brengen waar je straks wilt zijn.

Gebruik meerdere strategieën

Het is natuurlijk zeker niet erg om gebruik te maken van de standaard job-search methode: het zoeken naar online vacatures. Maar heb je er ook over nagedacht om het over een andere boeg te gooien en gebruik te maken van meerdere strategieën? Schakel je netwerk in, vertel in een bericht op social media dat je op zoek bent naar een andere baan en waarom. Plan gesprekken in met mensen die je verder zouden kunnen helpen in je carrière. Ga uit je comfortzone en go for it! Je weet nooit wat eruit kan komen en wie weet vind je op een van deze manieren dé perfecte kans voor je carrièreswitch.

Laat je CV het juiste verhaal vertellen

Klaar om te gaan solliciteren voor die nieuwe baan? Bekijk eerst of je CV wel het juiste verhaal vertelt. Laat in je CV goed reflecteren welke vaardigheden en diploma’s je hebt en laat het je persoonlijke marketing brand zijn. Je CV is jouw visitekaartje en een goede eerste indruk is daarbij enorm van belang. Is je CV volledig en juist ingevuld en vertelt het precies het verhaal wat je wilt vertellen? Dan zit er niks anders op dan het gewoon te proberen.

Verandering is onvermijdelijk wanneer het gaat om een nieuwe stap in je carrière. Alleen omdat je bang bent voor de volgende stap, betekent niet dat je het niet moet overwegen. Wellicht zit er tussen onze vacatures de nieuwe uitdaging die jij op dit moment nodig hebt!

Weet je – na lang nadenken – nog niet precies wat je wilt dat de volgende stap in je carrière is? Het kan natuurlijk altijd helpen om advies te krijgen of je door iemand te laten begeleiden. Wij hebben specialisten in ons team die je graag willen helpen met je vraagstuk op het gebied van je loopbaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact