Stagelopen in Coronatijd

Daar ging ik dan. Hup! Mondkapje op en in de trein. Toch wel even spannend zo’n eerste stagedag, al helemaal als het je éérste stage is. Gelukkig was ik er al eerder geweest, dus wist ik de route naar het kantoor. De deur gaat open en ik word gelijk goed ontvangen. Ik zie een bekend gezicht, dit moet mijn stagebegeleider zijn! Ik word naar mijn werkplek gewezen, waar ik mijn spullen neerleg. ‘En nu? Wat wordt er van mij verwacht en wat ga ik allemaal doen vandaag?’

De eerste dag was toch wel even wennen. Veel nieuwe gezichten, een nieuwe sfeer. Maar ik merkte al gauw dat iedereen erg relaxt is en bereid is om je te helpen. Tussendoor worden vaak grapjes gemaakt en ook tijdens te lunch is het erg gezellig.

Hoe is het om als video stagiair bij een HR-bedrijf stage te lopen?
Voor een video stagiair is Eqib niet de meest logische plek waar je gaat kijken voor een stage. In het sollicitatiegesprek vielen mij een aantal dingen op die het toch interessant maakten om hier stage te gaan lopen:

  • Je krijgt ruimte voor eigen initiatieven en ideeën
  • Mensen zien jou ook als een collega, dus wat je doet wordt wel serieus genomen
  • Ze richten zich ook op jouw persoonlijke groei en willen je de ruimte geven en helpen om dat verder te ontwikkelen
  • Je mag altijd meekijken met intakegesprekken of andere werkzaamheden, als dat mogelijk is

Dit zijn dingen die ik persoonlijk erg waardeer in een stageplek en ik moet zeggen dat ik dit ook echt heb ervaren in mijn eerste weken. Ze ontvangen graag nieuwe ideeën en vinden het leuk als jij daarmee komt. Dit is ook weer verbonden aan het punt dat zij jou als collega zien. Ze zijn wel echt benieuwd wat ik te bieden heb en ik hoefde dus ook geen vervelende taakjes op te pakken, maar ben met serieuze dingen bezig. Dat vind ik zelf wel heel fijn. Ik wil echt een bijdrage kunnen leveren aan een organisatie, ik zou het zonde vinden als mijn werk niet echt wat bijdraagt en ik voor spek en bonen meedoe.

Mijn persoonlijke ontwikkeling
Tijdens een stage is het doel natuurlijk dat je jouw professionele skills ontwikkeld. Maar daarnaast is het ook een hele goede plek om juist aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Ik was natuurlijk alleen school gewend, maar jezelf ontwikkelen in de ‘werkwereld’ is toch wel anders!

In de eerste weken van mijn stage keek ik ook veel mee met intakegesprekken en andere werkzaamheden. Dat had ik in eerste instantie niet verwacht. Ik dacht ik ga me lekker met video bezighouden en de rest houdt zich met zijn eigen ding bezig. Maar toen ik voor de eerst keer meeging met een intakegesprek, merkte ik dat ik het interessant vond. Ik was nu een keer niet zelf de sollicitant, maar kon meekijken vanuit de ‘andere kant’. Na de tweede en derde keer merkte ik dat het meekijken met intakegesprekken je wel degelijk kan helpen bij het maken van bijvoorbeeld wervingsvideo’s. De mensen die op zo’n gesprek komen, zijn de mensen die ik moet zien aan te trekken voor de vacatures. Het is dus erg handig om te weten wat mensen zoeken in een baan en waarom zij bepaalde keuzes hebben gemaakt. Ik merk dus dat het toch wel heel handig is om meer te weten over het bedrijf.

Thuis stagelopen
Sinds een aantal weken moet ook ik voorlopig volledig vanuit huis stagelopen. Op het moment dat dit duidelijk werd zat ik al in quarantaine, omdat ik in contact was geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. Je schrikt toch wel even wanneer je dat hoort. En het is natuurlijk ook echt niet leuk om vervolgens je stagebegeleider te moeten vertellen dat je de komende dagen niet op kantoor kan komen. Het liefst wilde ik er natuurlijk gewoon zijn, maar je weet dat dat niet kan. Daarnaast hoopte ik dat ik mijn stage niet hoefde  stop te zetten, niemand wil natuurlijk studievertraging oplopen.
Gelukkig konden we snel een oplossing verzinnen en werd de Eqib laptop naar mij toe gebracht zodat ik thuis kon werken. Dit stelde mij al gerust. Er zullen helaas wel minder video opdrachten binnenkomen, maar ik kan nog steeds video’s blijven editen met bestaand beeldmateriaal. Dat is ook weer een nieuwe uitdaging.

Deze situatie betekent dat je creatiever moet worden met de beelden die je hebt en andere manieren moet bedenken om iets moois en effectiefs te maken, bijvoorbeeld animatie. De komende tijd wil ik me daarom meer gaan verdiepen in animatie en op deze manier de uitdaging opzoeken. Het filmen op locatie zal vanzelfsprekend lastiger gaan, dat is natuurlijk erg jammer. Ik hoop dat er nog opnamedagen komen, want één van mijn leerdoelen was ook mijn interview skills verbeteren. Voor nu is het nog lastig om te zeggen hoe vaak we kunnen filmen op locatie.

Behalve de werkzaamheden mis ik natuurlijk ook de sociale momenten die je tijdens het werken hebt. Normaalgesproken vraag je nog wel eens wat aan iemand, maak je een grapje of zit je te kletsen tijdens de lunch. Dat kan helaas niet meer, maar daarom is het extra belangrijk om goed contact te houden via Teams. We willen natuurlijk geen miscommunicatie! Ik heb namelijk nog wel eens dat ik denk dat ik geantwoord heb, maar in werkelijkheid heb ik niks teruggestuurd. Dan heb ik de vraag in mijn hoofd al beantwoord, maar vergeet ik het te typen en te versturen. Het is dus extra belangrijk om goed online te communiceren.

Kortom, ik heb mijn stageperiode tot nu toe goed ervaren. Stagelopen bij Eqib betekent een gezellige sfeer, behulpzame mensen en ruimte voor ontwikkeling en eigen initiatieven. Ondanks het thuiswerken, valt er genoeg te doen en kan ik mijn stage gewoon doorzetten. Ik hoop op een creatieve manier toch nog het beste uit mijn stage te halen!

Ik hoop op een creatieve manier toch nog het beste uit mijn stage te halen!

Cenne Kistemaker, video stagiair bij Eqib | The Human Factor

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact